Savo imunitetą galiu išmesti į
šiukšliadėžę, nes pastaruoju metu jis visiškai sulūžo. Vieną dieną nepaleidžiu iš rankų nosinės, kitą stengiuosi neiškosėti
dalies plaučių, trečiąją atsisveikinu su balsu ir natūraliai trūkinėju kalbėdama telefonu. Be viso to, nuolatos supuosi nuotaikų sūpynėse, nes ilgesnio ar
kokybiškesnio poilsio šiuo metu negaliu sau leisti.
Tad kuriam laikui atsisveikinu su sporto salės malonumais (abonementas
kilnoti svorius jau tuojau vis tiek baigsis, brauksiu ašarą ir dažniau apsiausiu bėgimo batelius) ir leidžiu vakarus namie po pledu. O ten patogiai ir šiltai
įsitaisius kažkodėl užsinori ko nors skanaus ir saldaus. Bet, žinoma, ko nors
tokio, kas neužkrautų kūnui papildomos cukrinės ar kitokios naštos.
Tad prisiminiau rudenį aplankytą žaliavalgiško maisto gaminimo pamoką ir
susiradau sveikuoliško nekepto tortuko receptą.
Nedideliam tortukui reikės:
100 gramų graikinių riešutų
70 gramų agavų sirupo
200 gramų šaldytų vyšnių
sunokusio banano
50 gramų kokosų pieno
50 gramų čijos sėklų
200 gramų šaldytų vyšnių
sunokusio banano
50 gramų kokosų pieno
50 gramų čijos sėklų
Graikinius riešutus smulkintuvu sutrinti iki trupinių. Į juos supilti 20
gramų agavų sirupo ir išmaišyti iki vientisos, lipnios masės. Trupinius sudėti
į tortuko formą (aš naudojau nedidelę maisto produktų dėžutę, kurią išklojau
maistine plėvele) ir gerai suspausti. Tai - būsimo tortuko pagrindas.
Šaldytas vyšnias, bananą, kokosų pieną ir likusį agavų sirupą sudėti į smulkintuvą ir suplakti iki vientisos masės. Suberti čijos sėklas ir lėtai maišyti, kol masė ims tirštėti. Gautą masę supilti ant tortuko pagrindo, uždengti ir palaikyti šaldytuve valandą ar kiek ilgiau.
Šaldytas vyšnias, bananą, kokosų pieną ir likusį agavų sirupą sudėti į smulkintuvą ir suplakti iki vientisos masės. Suberti čijos sėklas ir lėtai maišyti, kol masė ims tirštėti. Gautą masę supilti ant tortuko pagrindo, uždengti ir palaikyti šaldytuve valandą ar kiek ilgiau.
Puošti šviežiais ar džiovintais vaisiais, riešutais arba valgyti taip.
Ilgiau pabuvęs kambario temperatūroje tortukas ima keisti savo formą, tad
skubėkite skanauti!
Šaltinis - Lamų slėnis, 2017 sausis (59) ir futuraw
Šiame tortuke susidėjo visi pastaruoju
metu mano labai pamėgti skoniai – vyšnios (tinka tiek į košę, tiek į graikišką
jogurtą pusryčiams), agavų sirupas (su blynais, žinoma, skaniausias!), graikiniai riešutai (smegenų maistas) ir čijos sėklos. Na,
pastarosios, tiesą sakant ypatingu skoniu nepasižymi. Bet ispaninio šalavijo
sėklos tikrai daug visokių gerų savybių turi.
Skaitydama knygą Gimę bėgti sužinojau, kad savo gėrimus čijos sėklomis gerina ir tarahumarai – indėnų gentis, vadinama geriausias pasaulio
bėgikais, kurie gali be sustojimo kanjonais bėgti šimtą ir daugiau kilometrų.
Tad ir aš, norinti kada nors kirsti bent jau klasikinio maratono finišo liniją,
bandau stebuklingąsias čijos sėklų savybes ir įsivaizduoju, kad nuo jų tampu
gyvybingesnė.
Ko jau ko, bet gyvybės ir naujų jėgų
šiuo metu man reikia labiausiai. Juk jau pavasaris!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą