2012 m. spalio 17 d., trečiadienis

Trinta moliūgų ir vištienos sriuba

Pasimečiau dienose ir žmonių veiduose. Viskas susiliejo kaip kokiame sapne, iš kurio norisi kuo greičiau pabusti. Bet eilinį kartą supratau, kad visi skaudūs dalykai gyvenime atneša ir kažką gero. Ašaros nudžiūva, su netektimi susitaikoma, miego trūkumas kompensuojamas, o į iškeliavusio žmogaus vietą visada ateina kitas žmogus - šį kartą kalbu ne simboliais!

Per pastarąsias dienas maitinausi daugiausiai sumuštiniais ir sausainiais, bet vieną dieną teko sujungus jaunimo pajėgas pagaminti kibirą (!) baltos mišrainės ir šiek tiek silkės pagardų. Pastarieji bent buvo greitai suvalgyti ir tapo legendiniais. Mišrainei ne taip pasisekė...

O vakar pagaliau grįžusi namo po trijų valandų kelionės Lietuvos keliais, prisiminiau skaniąją trintą moliūgų ir vištienos sriubą.


4-6 porcijoms reikės:
vištienos krūtinėlės
500 gramų moliūgo
svogūno
2 morkų
30 gramų sviesto
4 šaukštų manų kruopų
litro daržovių sultinio
50 mililitrų grietinėlės
pipirų, druskos

Svogūną smulkiai supjaustyti. Su trupučiu sviesto pakepinti keptuvėje ant nedidelės ugnies, kol suminkštės. Sutarkuoti morkas, sudėti į keptuvę kartu su svogūnu. Tuomet sudėti gabaliukais pjaustytą vištieną ir lengvai apkepti.
Keptuvės turinį perdėti į puodą, suberti nedideliais kvadratėliais pjaustytą moliūgą, užpilti sultiniu  ir užvirti. Virti apie 15-20 minučių, kol moliūgas suminkštės. Tada suberti manų kruopas. Kai po kelių minučių sriuba sutirštės, nukelti puodą nuo ugnies ir sriubą pertrinti per sietelį ar sutrinti smulkintuvu. Grąžinus puodą ant viryklės, supilti grietinėlę, permaišyti, pagal skonį įberti maltų pipirų ir druskos.
Patiekti su skrebučiais.

Šaltinis - Beatos šeimos kalendorius 2012


Ir dar - gyvenimas moka stebuklingai dėlioti aplinkybes, kad savo gimtadienio savaitgalį būčiau užsiėmusi kitokiais reikalais. Praėjusiais metais buvau senelių auksinėse vestuvėse. Gaila, kad deimantinio jubiliejaus jau neteks pamatyti...

Labai simbolišką dainą grojo radijas nuostabiai gražų rudens vidurdienį - Kostas Smoriginas "Apokalipsė", priminė pirmuosius studijavimo metus ir meilę dainuojamai poezijai.
Štiš, liūdesy.

1 komentaras:

  1. Ačiū už dainą ir mintis...o moliūgas balkone laukia Jūsų aprašytos sriubos.

    AtsakytiPanaikinti