Lankydamasi svetimame mieste visada pagalvoju, ar norėčiau
jame pabūti ilgiau ir įsijausti į vietinės gyventojos vaidmenį. Atostogos
Londone į mano „galėčiau ten gyventi“ miestų sąrašą įtraukė ir Didžiosios
Britanijos sostinę. Puikiai įsivaizduoju save rytais skaitančią knygą
prigrūstame metro vagone, o po to spėriai žingsniuojančią į darbą gatvėmis,
kuriose susipina senoji ir naujoji architektūra. Taip pat puikiai matau save
sėdinčią parke ant suolelio ar tiesiog ant žolės ir maitinančią voveres
sausainiais (su šokoladu!). O savaitgaliais galėčiau arčiausiai namų esančiame
bare valgyti angliškus pusryčius ir pradėti savo dieną nuo pintos elio.
Svajonė kurį laiką pagyventi kitoje šalyje manyje atgyja po
kiekvienų atostogų užsienyje, tad naujos panašių emocijų bangos lauksiu jau pavasariui
įsibėgėjus. O kol dar gyvenu po truputį blėstančiais prisiminimais apie
Londoną, įkvėpta tradicinio britiško „fish and chips“ noriu parodyti, kokia
žuvis lankosi mano virtuvėje.
Iš tiesų su žuvimi bandau susidraugauti jau kelerius metus,
tačiau mūsų santykiai vis dar gana komplikuoti. Tikiuosi, jog po šio
paprastučio, bet labai gardaus patiekalo, šviežia lašiša į mano namus atkeliaus
dažniau.
Kepta
lašiša su medaus glajumi
Reikės:
lašišos
filė (vienai porcijai – 120 g)
2 šaukštų medaus
gabalėlio šviežio imbiero
šaukštelio Dižono garstyčių
žaliosios citrinos sulčių
druskos
2 šaukštų medaus
gabalėlio šviežio imbiero
šaukštelio Dižono garstyčių
žaliosios citrinos sulčių
druskos
Paruošti glajų: nedideliame dubenėlyje sumaišyti pašildytą
medų su Dižono garstyčiomis, įmaišyti luptą ir tarkuotą arba labai smulkiai
supjaustytą imbierą ir žaliosios citrinos sultis. Gauta mase aplieti lašišos
filė. Pagardinti druska.
Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20
minučių arba kol lašiša gražiai paruduos.
Patiekti su karštu vandeniu nuplikytais brokoliais ir orkaitėje keptomis
batatų lazdelėmis. Arba su mėgstamomis salotomis, žinoma.
Šaltinis – Ilka Adams „Supermaistas“, Obuolys, 2015 m.
Mano racione daug dažniau pasitaiko rūkyta lašiša – ji
tinka tiek su salotomis, tiek su grikiais, tiek su makaronais, tiek su paprasta
duona. Menu, kad špinatų ir lašišos pyragas, keptas, atrodo, prieš šimtą
metų (tada dar gyvenau Karoliniškėse su dviem žaviomis damomis) buvo labai
skanus, reikės jį įtraukti į pavasario meniu.
Na, o britų nacionalinis patiekalas „fish and chips“ didelio įspūdžio man nepaliko. Žinoma, buvo skanu – menkę, apkeptą
tešloje, pub‘as „Punch & Judy” (įkurtas dar 1787 metais!) patiekė
su apskrudusiomis bulvytėmis, žirneliais, marinuotais svogūnais, duona su
sviestu ir keliais padažais. Pastarųjų, mano kuklia nuomone, ten niekam
nebereikėjo, skonių užteko ir taip.
Angliški pusryčiai pub‘e buvo kiek įdomesnė gastronominė patirtis. Bet greičiausiai dėl to, kad mane, nelabai mėgstančią pupeles, labai maloniai nustebino būtent jų skonis. Ir gal dar dėl to, kad šalimais sėdėję ir apie gyvenimą pliurpę vyriškiai išlenkė bent po kelis bokalus alaus (o dar net vidurdienio nebuvo!). Na, bet o kam nepasitaiko tokių savaitgalių...?
Angliški pusryčiai pub‘e buvo kiek įdomesnė gastronominė patirtis. Bet greičiausiai dėl to, kad mane, nelabai mėgstančią pupeles, labai maloniai nustebino būtent jų skonis. Ir gal dar dėl to, kad šalimais sėdėję ir apie gyvenimą pliurpę vyriškiai išlenkė bent po kelis bokalus alaus (o dar net vidurdienio nebuvo!). Na, bet o kam nepasitaiko tokių savaitgalių...?
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą