Tos išsvajotos dvi savaitės arba penkiolika laisvų dienų,
kai kas rytą neskambėjo žadintuvas (arba bent skambėjo ne 6 valandą ryto) pralėkė
su vėjeliu ir nuotykiais. Iš pradžių jos buvo pažymėtos lietumi, paskui –
graikišku karščiu, vėliau – vėlgi lietumi ir alumi, dar vėliau – širdį
virpinančiu naikintuvų gausmu, o galiausiai – vaivorykštėmis, kai lietus
maišosi su saulės spinduliais.
Gerosios ir ilgai lauktos dienos baigėsi, į sostinę ir į
darbus grįžtu lengvos melancholijos palytėta širdimi ir galva, pilna apmąstymų,
kaip reikėtų planuoti gyvenimą, kad patiriami nuotykiai teiktų dar daugiau
džiaugsmo ir keltų mažiau abejonių, ar tikrai vertėjo į juos leistis.
O į ką tikrai verta leistis? Į kulinarines keliones ir
atradimus! Štai į
mano virtuvę atkeliavo baklažanas, tad teko su juo susipažinti ir paieškoti
skaniausio būdo jį sunaudoti. Pavyko tikrai neblogai.
Baklažanai,
įdaryti grybais, sūriu ir skrebučiais
Dviems
porcijoms reikės:
didelio baklažano
150 gramų pievagrybių
pusės nedidelio svogūno
česnako skiltelės
2 šaukštelių miltų
100 mililitrų pieno
50 gramų brie sūrio
šaukšto sviesto
riekelės (ar kelių) mėgstamo batono
druskos, pipirų ir mėgstamų džiovintų žolelių – rozmarino, baziliko ar kt.
sojų padažo
Baklažaną perpjauti per pusę. Minkštimą įpjauti grotelėmis, bet odelės neperpjauti. Apibarstyti druska bei pipirais ir kepti 180 laipsnių kaitrumo orkaitėje apie pusvalandį.
150 gramų pievagrybių
pusės nedidelio svogūno
česnako skiltelės
2 šaukštelių miltų
100 mililitrų pieno
50 gramų brie sūrio
šaukšto sviesto
riekelės (ar kelių) mėgstamo batono
druskos, pipirų ir mėgstamų džiovintų žolelių – rozmarino, baziliko ar kt.
sojų padažo
Baklažaną perpjauti per pusę. Minkštimą įpjauti grotelėmis, bet odelės neperpjauti. Apibarstyti druska bei pipirais ir kepti 180 laipsnių kaitrumo orkaitėje apie pusvalandį.
Kol baklažanas kepa, svieste pakepinti smulkiai supjaustytą svogūną. Sudėti smulkintą česnaką ir pjaustytus grybus, kepti dar kelias minutes. Įpilti šaukštą ar porą sojų padažo ir gerai išmaišyti. Tuomet įberti porą šaukštelių miltų ir dar kiek pakepinti. Maišant supilti pieną ir kaitinti, kol padažas sutirštės. Įberti mėgstamų druskos, pipirų bei mėgstamų žolelių – prieskonių kiekį taikyti pagal savo skonį.
Iškepusius baklažanus išimti iš orkaitės. Šaukštu atsargiai išimti jų minkštimą, jį susmulkinti ir sudėti į grybų padažą. Tuomet gautą įdarą sudėti atgal į baklažanus, apibarstyti supjaustytu sūriu, ant viršaus dėti kubeliais supjaustytą batoną. Įdarytus baklažanus kepti 180 laipsnių kaitrumo orkaitėje apie 15 minučių, kol skrebučiai įgaus auksinį atspalvį.
Šaltinis – vanilla-blonde.blogspot.lt
Šiuos baklažanus gaminau dar pavasarį, tad naudojau
pievagrybius. Spėju, kad su miško grybais šis patiekalas įgautų kitokį skonį –
galbūt netgi geresnį? Mėgstantys grybauti miške arba turguje tikrai turėtų
išbandyti tokią variaciją. Skirtingi sūriai taip pat naujus skonius atneštų.
Žodžiu, šis patiekalas – transformeris, kuriam galima sunaudoti šaldytuve turimus
produktus ir taip išgauti unikalų derinį.
--
--
Prisimenant atostogas – Atėnai buvo nuostabūs. Taip, buvo
karšta – 38 laipsniai net ir man, mėgstančiai šilumą, jau buvo ganėtinai daug.
Bet užtat galėjau išragauti ne vieną ledų ar šaltų gėrimų rūšį bei ramiai
pasėdėti ant marmurinio suoliuko medžių pavėsyje bei pasiklausyti cikadų
čirpimo. Keliauti
vienai nebuvo nei taip baisu, nei taip nuobodu, kaip kad tikėjausi. Tad jeigu
gyvenimo situacija ir toliau liks tokia pati, kitąmet ir vėl kur nors keliausiu
viena.
O paskutines vasaros akimirkas pasirinkau pasitikti atvira
ir ramia širdimi bei laisvais vakarais. Tiesa, iki Vilniaus maratono liko
mažiau negu mėnuo, tad prisiminiau, kaip dėliojamas intensyvus treniruočių grafikas ir dalį tų likusių
rugpjūčio vakarų leisiu sukdama ratus rajono gatvėmis. Juk pasižadėjau
sau pagerinti Rygos pusmaratonio rezultatą, o pažadus sau tikrai reikia tesėti – net ir
tuos, kurie juokingi. Jie vėlgi gali nuvesti į gyvenimo nuotykius.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą