2014 m. balandžio 17 d., ketvirtadienis

Riešutiniai morenginiai sausainiai

Sinoptikai vis kalba ir kalba, kad į Lietuvą atkeliauja šiluma, bet kažkodėl dar nė vieną rytą neišsiverčiau be pirštinių ir storų pėdkelnių. Apie oro temperatūrą universitete ir papildomus storus megztinius, kuris yra būtinas darbo vietos atributas, net nekalbu. Bet vis tiek dažniausiai persistengiu ir apsivelku mylimiausią, bet labai lengvutę suknelę, o tada... Kalenu dantimis.

Kartais save bandau pašildyti sportu, tad dabar po kelių intensyvių pamokų, treniruočių ir bėgimų, kojų raumenys suakmenėjo ir nusprendė net nebesilankstyti. Žavu.

Duokit man kas nors sausainį, kad nusiraminčiau!


Riešutiniai morenginiai sausainiai

Reikės:
2 kiaušinių baltymų
250 gramų cukraus
150 gramų lazdyno riešutų

Lazdyno riešutus kelias minutes paskrudinti karštoje orkaitėje (stebėti, kad nesudegtų!). Pravėsusius trinti tarp rankų, kol nusilups luobelė. Susmulkinti iki trupinių.
Kiaušinių baltymus plakti su cukrumi, kol taps standūs (tai gali kiek užtrukti). Tuomet įmaišyti riešutų trupinius.
Ant kepimo popieriaus šaukšteliu formuoti apvalius sausainėlius, uždengti ir palikti per naktį. Prieš kepimą, pirštais lengvai įlaužti sausainius aptraukusią plėvelę, kad jie atrodytų tarsi suskeldėję.
Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol sausainiai pakils.

Šaltinis - "Sezoninė virtuvė", Smaguris, 2014.

Originaliame recepte sausainiai buvo su migdolais, migdolų esencija ir dar apibarstyti milteliniu cukrumi, bet aš derinausi prie savo spintelių turinio. Ir visai neblogai išėjo!

Saldūs ir labai riešutiniai sausainiai. Puikiai numalšina tą popietinį "kažko saldaus" norą. Kartais sukelia priklausomybę. Bet iškepami vos per dešimt minučių. Aš pati tai dariau vieną penktadienio rytą, kai įstengiau atsikelti šiek tiek anksčiau. Reikės kada nors pakartoti.

Labai tinka šiuos morengus kepti tuomet, kai vakarienei buvo gaminta pasta alla carbonara - juk tuomet atlieka nesunaudotų baltymų!

Šiemet netikėtai laukiu šv. Velykų - pabėgimo nuo miesto ir sudėliotos darbotvarkės, noriu paglostyti šunį, pamatyti gandrą, pakvėpuoti mišku ir pasisemti įkvėpimo tolimesniems darbams. Žodžiu, noriu paspausti pauzę, kad galėčiau ramiai kvėpuoti toliau.

Bet vis tiek, duokit man sausainį...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą