„Turbūt dar visai anksti, bet Vilnius tuščias. Vilnius
kasdien vis tuštesnis – juo tuštesnis, juo didesnė gatvėse spūstis.“ (Ričardas
Gavelis)
Tokiais žodžiais prasidėjo „Vilniaus
paraštėse“ gautas laiškas nuo Ričardo Gavelio. Iki paimdama į rankas primargintą popieriaus lapą, skubėjau senamiesčiu ir stebėjausi, kaip šaltokas šeštadienio
rytas išgainiojo Vilniaus vietinius ir atidavė gatves turistams. O tada pati
apsimečiau turiste ir išėjau pasivaikščioti literatūriniu keliu, kuriame ne tik
pamačiau seniai pažįstamus objektus naujoje šviesoje, bet ir suradau naujienų,
kurios užgniaužė man kvapą.
Po visko, kai kiaurai peršlapusi, bet su šypsena iki ausų, grįžau namo, prisiminiau visai neseniai man užduotą klausimą – jei galėtum
rinktis bet kurią pasaulio vietą, kur norėtum gyventi? Ir vėl atsakiau sau taip
pat – tik čia, tik Vilniuje.Tada susisukau į pledą ir klausydamasi lietaus
barbenimo bandžiau apsimesti, kad vis dėlto vasara niekur nepasislėpė, tad
užšaldžiau save rabarbarų šerbetu.
Originalus receptas sako, kad reikėtų:
3,5 puodelio nuluptų ir supjaustytų rabarbarų (4-5 stiebai)
2,5 puodelio vandens
1,5 puodelio cukraus
2 šaukštelių tarkuoto šviežio imbiero
nutarkuotos vieno apelsino žievelės
žiupsnelio druskos
2,5 puodelio vandens
1,5 puodelio cukraus
2 šaukštelių tarkuoto šviežio imbiero
nutarkuotos vieno apelsino žievelės
žiupsnelio druskos
Smulkintus rabarbarus, tarkuotą imbierą, apelsino žievelę
ir cukrų sumaišyti nelabai dideliame puode ir užpilti vandeniu. Kaitinti ant
vidutinės ugnies, kol masė užvirs, o tada, sumažinus ugnį iki minimalios,
uždengti puodą ir pavirti maždaug 5 minutes, kol cukrus ištirps, o rabarbarai
kiek pasitroškins.
Pravėsusią masę pertrinti maisto smulkintuvu, supilti
į norimą indą ir dėti į šaldiklį. Stebėti, kas vyksta, ir maždaug kas valandą
ledus gerai permaišyti šakute, kad tolygiai sušaltų ir juose neliktų ledo gabaliukų.
Prieš patiekiant 10 minučių palaikyti nebe šaldiklyje, o šaldytuve, kad ledai kiek atitirptų.
Prieš patiekiant 10 minučių palaikyti nebe šaldiklyje, o šaldytuve, kad ledai kiek atitirptų.
Šaltinis – Simply Recipes
Aš dar įmaišiau į ledus kelias smulkiai pjaustytas braškes ir
šlakelį kondensuoto pieno įpyliau prieš šaldymo procesą. Nežinau, ar reikėjo, ar kas nors nuo to pasikeitė... Skanu tiek su priedais, tiek be jų.
Šiltus vasaros vakarus (nedaug jų tebuvo dar, deja) šie ledai puikiai gaivino.
--
Tęsiant Vilniaus istorijas – šiandien mačiau, kaip
Bernardinų sode antis nuo upės kranto atkrypavo pasisveikinti su mažute
mergaite. Priėjo visiškai arti – dar akimirka ir, atrodė, leisis paglostoma.
Dar mačiau, kaip iš vieno troleibuso į kitą perbėgti nespėjusi daili vyresnio
amžiaus dama ryškiai raudonai dažytomis lūpomis stotelėje mojuoja viduriniu
pirštu. Pro abi herojes prabėgau su šypsena.
„Žmonės yra miesto žodžiai“, - laiške atsisveikino Ričardas Gavelis mūsų kelionės po Vilnių pabaigoje. Na, ir negaliu jam nepritarti.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą