„Visi gyvi daiktai turi lašelį tam tikro pamišimo, kuris
juos varinėja keistais, kartais nepaaiškinamais būdais. Tas pamišimas gali ir
išgelbėti, tai neatskiriama sugebėjimo prisitaikyti dalis. Be jo neišgyventų nė
viena rūšis.“ (Yann Martel „Pi gyvenimas“)
Žiūrint iš toli, aš tikrai neatrodau pamišusi. Anaiptol,
esu tikrai rami ir net ne per daug emocinga mergina. Tačiau mano viduje
dažniausiai siaučia audros. Kad jas nuraminčiau ir nukreipčiau energiją tinkama
linkme, kartais turiu imtis drastiškų sprendimų. Pavyzdžiui, šeštadienio rytą
atsikelti 4:45 ir po 15 minučių jau žvaliai risnoti Vilniaus gatvėmis, kurios
tokiu metu tikrai nemiega – net negali pasakyti, ar miestas jau nubudo ar po
gaivališkos nakties dar neužmigo...
Arba į savo ir taip suspaustą laisvalaikį įgrūsti dar vieną
darbinį projektą. Tiesa, jis žada naujas patirtis, įdomius įspūdžius ir aplinkui
skambančią muziką. Atšvęsti šį naują etapą reikėjo skaniai ir kiek prabangiai.
Lašiša
su pistacijomis ir šparagais
Dviems
porcijoms reikės:
300 gramų lašišos (filė arba didkepsnių)
didelės saujos sūdytų pistacijų
pundelio šviežių šparagų
kelių šaukštų tarkuoto parmezano
šviežiai maltų pipirų
alyvuogių aliejaus
pusės citrinos sulčių
šaukšto medaus
šaukšto garstyčių
didelės saujos sūdytų pistacijų
pundelio šviežių šparagų
kelių šaukštų tarkuoto parmezano
šviežiai maltų pipirų
alyvuogių aliejaus
pusės citrinos sulčių
šaukšto medaus
šaukšto garstyčių
Dubenėlyje sumaišyti citrinos sultis, medų, garstyčias ir
šlakelį alyvuogių aliejaus. Į didesnį indą guldyti lašišos gabalėlius ir
užlieti marinatu. Gerai išmaišyti, kad lašiša juo pasidengtų, ir palikti marinuotis
kambario temperatūroje 1–1,5 val.
Išlukštenti ir sukapoti pistacijas – nereikia persistengti,
lai lieka didesni gabalėliai.
Išsimarinavusią lašišą apvolioti pistacijose, lengvai
paspausti, kad riešutai priliptų. Tuomet žuvį dėti į alyvuogių aliejumi pateptą
kepimo indą ir 190 laipsnių kaitrumo orkaitėje kepti 5-10 min (kepimo laikas
priklauso nuo lašišos gabalėlių storio, tad reikia stebėti situaciją).
Dubenėlyje šparagus apšlakstyti alyvuogių aliejumi,
pabarstyti šviežiai maltais pipirais ir tarkuotu parmezanu. Tuomet guldyti juos
šalia jau apkepusios lašišos ir grąžinti į orkaitę dar maždaug 10 minučių, kol
išsilydys sūris, o pistacijos švelniai paruduos.
Papildomų garnyrų jau kaip ir nebereikia.
Šaltinis – Mūza
su kočėlu
Šparagų (a.k.a. smidrų) sezonas nėra labai ilgas –
skubėkite ragauti ir mėgautis! Kol
kas aš
dar nesu didi jų gaminimo meistrė, bet jau žinau, kad šparagai puikiai tinka
tiek prie žuvies (įrodyta šiuo receptu), tiek prie paprasčiausių minkštai virtų
kiaušinių, tiek paįvairinti įprastas salotas.
--
O pabaigai, dar viena citata iš mano pamėgto tinklaraščio „Proto aistros“ – „Tik batai turi
būti patogūs, visi kiti pasirinkimai turi būti tikri ir ne dėl patogumo“.
Žinoma, ši mintis parašyta galvojant apie vyrus ir tai, kad nereikia rinktis „patogaus“
varianto, o nepasiduoti ieškant to tikrojo. Bet ji puikiai tinka ir kitiems gyvenimo
sprendimams.
Ne viskas turi būti patogu ir paprasta. Iššūkių irgi reikia. Tad dabar atėjo
metas griebti juos už ragų.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą