2013 m. spalio 14 d., pirmadienis

Apverstas kriaušių pyragas su kardamonu

Po galbūt kiek slogaus savaitgalio su mintimis apie pasaulio laikinumą ir nuolatinį laukimą, kol kažkas baigsis/kažkas grįš/kažkas nuvažiuos, ir naktinės vyno terapijos pažadėjau sau ne vieną dalyką. Pirmąjį prisiekiu sau kiekvieną sykį po panašių progų - daugiau bendrauti su giminaičiais, su kuriais atrandu daugiau bendrumų nei tik kraujo lašelį.

O antrąjį irgi dažnai primenu sau - net sunkiausiomis akimirkomis reikia nepamiršti kuo nors pasidžiaugti. Kad ir lapais, smagiai šiugždančiais po kojomis. Juk nesvarbu, kiek Tau metų, penki ar dvidešimt penki, po juos vis tiek norisi pabraidyti... O tada išsikepti rudeniu kvepiantį pyragą ir valgyti jį sėdint parke ar tiesiog automobilių stovėjimo aikštelėje ant bortelio.

Apverstas kriaušių pyragas su kardamonu
Reikės:
70 + 100 gramų sviesto
150 + 200 gramų cukraus
3 kriaušių
šaukštelio kardamono grūdelių
200 gramų miltų
2 šaukštelių kepimo miltelių
2 kiaušinių
120 mililitrų pieno
šaukštelio malto cinamono

Kepimo formos dugną iškloti kepimo popieriumi ir jį plonu sluoksniu padengti sviestu. Kriaušes nulupti ir supjausčius skiltelėmis išdėlioti ant kepimo formos dugno. Apibarstyti kardamono grūdeliais (aš turėjau tik maltą kardamoną ir, manau, kad pyragas dėl to nė trupučio nepablogėjo).

Pagaminti karamelę: puode ištirpinti 70 gramų sviesto, tada supilti 150 gramų cukraus ir nuolat maišyti, kol cukrus pradės tirpti ir pavirs į tirštą karamelę. Atsargiai, būtų gerai nenusideginti! Dar karštą karamelę užpilti ant kriaušių.

Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų. Minkštą likusį sviestą išsukti su likusiu cukrumi, tryniais ir cinamonu. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir pakaitomis su pienu nuolat maišant suberti į tešlą. Paskutinius atsargiai įmaišyti iki standumo išplaktus baltymus.
Tešlą vienodu sluoksniu užpilti ant kriaušių. Pyragą kepti 170 laipsnių temperatūroje 30-40 minučių, kol jis pakils ir iškeps.

Iškepusį atsargiai apversti taip, kad kriaušės atsidurtų pyrago viršuje, nuimti kepimo popierių ir palikti atvėsti. Galima dar pabarstyti cinamonu, bet nebūtina.

Šaltinis - Virtuvė. Nuo... Iki... 2013 nr. 9-10 (51-52)
 
Mano valgytojos net neišlaukė, kol karamelė normaliai sustings, tad ragavome kone iš karto. Labai geras pyragas, labai! O karamelės gamybos metamorfozes tikrai smagu pamatyti savo akimis ir pajusti rankos skausmą ją maišant, kad nepridegtų. Pyragas tikrai to vertas!


O šiandien nuo besitęsiančio rudeninio egzistencinio liūdesio mane išgelbėjo laiškas nuo tolimos šalies aviacijos kompanijos, kuri pasiūlė man vėl ateiti pas juos į atranką. Jeigu tik greitai išmoksiu susirišti tobulą kuodelį, kuris neiširtų po trijų žingsnių siūbavimo aukštakulniais, tada... Gal ir pamėginsiu. 
Juk ir Katare galėčiau kepti pyragus. Šypt.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą