2012 m. lapkričio 21 d., trečiadienis

Svogūnų ir alyvuogių pyragas

Būna dienų lyg tyčia - atrodo, kad viskas krenta iš rankų, o tame tamsaus koridoriaus gale kažkas pamiršo įjungti šviesą. Kankiniesi, žiūri į baltą word'o lapą prieš save, kurpi beprasmius sakinius, tada paskaitai nesąmoningas naujienas apie čigoną su galbūt būsima žmona išskridusį į Paryžių, dar labiau ant savęs supyksti, suvalgai daug saldumynų, o galiausiai miegoti nueini pikta. Ir atsikeli pikta. Grožio ir sveikatos tai tikrai neprideda.

Metas susidėlioti planus kitiems metams - į juos tikrai turiu įtraukti blogų emocijų valdymo ir atsiribojimo nuo darbų pamokas. Šiandien net trys (!) šokančios kolegės sakė, kad joms atsipalaiduoti padeda būtent tokia fizinė veikla. Aš atsakiau, kad šoku prie puodų.

Svogūnų ir alyvuogių pyragas tikrai buvo vienas tų, kurie privertė šokti. Nes lupdama kalną svogūnų vis bėgdavau į vonią praustis šaltu vandeniu ir valyti upeliais tekančių ašarų.


Dar vienas gimtadieninis receptas. Galima sakyti, jau paskutinis iš šių metų šventės.

Svogūnų ir alyvuogių pyragas (pagal Virtuvės mitų griovėjus)
Reikės:

6 vidutinio dydžio svogūnų
dviejų standartinio dydžio alyvuogių be kauliukų skardinių
3 šaukštų balzamiko acto
2 šaukštų medaus
500 gramų sluoksniuotos tešlos
saujos šviežių bazilikų
mėgstamų prieskoninių žolelių mišinio
alyvuogių aliejaus
druskos, pipirų

Svogūnus nulupti ir supjaustyti. Keptuvėje įkaitinti alyvuogių aliejų ir jame patroškinti svogūnus. Kai jie paruduoja, supilti balzamiko actą ir sudėti medų. Gerai išmaišyti ir kiek pakaitinti. Tada išjungti ugnį, o svogūnus pagardinti druska ir pipirais.
Tešlą iškočioti į didelį lakštą. Ant jo tepti pravėsusią svogūnų masę, suberti gerai nuvarvintas alyvuoges, pabarstyti smulkintais šviežiais bazilikų lapeliais ir mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis.
Suvynioti tešlos vyniotinį ir supjaustyti jį ritinėliais.
Ritinėlius dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie pusvalandį.

Video, kaip gamino vyrukai - ČIA.



Mano šios savaitės atradimas - kai kompiuterio pakrovėjas išleidžia dūmelį, įmanoma smagiai praleisti vakarą ne žiūrint į romantiškų akių aktorių, bet skaitant Dostojevskį ir karpant receptų žurnalus. Kai kitą kartą kompiuteris iškrės kokią šunybę, teks tuos receptus sutvarkyti ir sudėlioti į kategorijas. Bet dar ne dabar.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą