2014 m. balandžio 28 d., pirmadienis

Topinambų salotos su riešutais

Kartais gyvenimas priverčia paspausti pertraukos mygtuką ir išmeta iš įprastinės rutinos tam, kad apsižvalgytum aplinkui ir pamatytum, ką praleidai skubėdamas. Pavyzdžiui, vakar pamačiau, kad prie Prezidentūros jau žydi kaštonai! Būtų pats metas bučiuotis po jais, tik kad  žmogus, su kuriuo norėčiau tai daryti, šiuo metu gyvena bibliotekoje ir vaikšto į pasimatymus su manimi tik per savo kavos pertraukėles.

Tad prisiminiau, kaip laiką leisdavau viena. Išvedžiau Bagirą (savo leopardiniais raštais margintą dviratį) pasivažinėti, išmėginau šokių salės grindų slidumą darydama špagatą (po trečios vyno taurės man visada užeina noras tai daryti), pažaidžiau stalo žaidimus ant pievutės (ir juos laimėjau!), netgi paskaičiau knygas ir kulinarinius žurnalus, besikaupiančius ant stalo ir prašančius daugiau dėmesio.

Ir turgų aplankiau! Tarp pavasarių žolių mačiau ir žieminių bulvių - topinambų, kurių salotomis maitinausi po šv. Velykų ir močiutės daržo iškapstymo.

Topinambų salotos su riešutais

3 porcijoms reikės:
500 gramų topinambų
50 gramų lazdynų riešutų
50 gramų kietojo sūrio
saujos kapotų petražolių
2 šaukštų citrinų sulčių
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
druskos, maltų juodųjų pipirų

Topinambus nuplauti ir nulupti, supjaustyti griežinėliais ir apipilti šviežiai spaustomis citrinų sultimis, kad nepajuoduotų.
Lazdynų riešutus nuolat maišant paskrudinti sausoje keptuvėje. Praaušusius patrinti tarp pirštų, kad nusiluptų luobelė. Riešutus stambiai sukapoti.
Sūrį supjaustyti gabaliukais.
Pjaustytus topinambus apibarstyti kapotomis petražolėmis, aplieti alyvuogių aliejumi, pagardinti druska bei maltais juodaisiais pipirais ir gerai išmaišyti. Tuomet sudėti sūrį ir riešutus ir dar kartą gerai permaišius patiekti.

Šaltinis - Sezoninė virtuvė, Smaguris, 2014



Topinambai, kitaip dar vadinami bulvinėmis saulėgrąžomis, žieminėmis bulvėmis arba Jeruzalės artišokais, yra labai naudinga daržovė, kurioje gausu įvairių organizmui reikalingų medžiagų. Anot internetų, jie nekaupia savyje nitratų, sunkiųjų metalų ar radioaktyvių medžiagų ir patys kartais pavadinami natūraliais probiotikais, nes padeda išlaikyti sveiką žarnyno ekologiją. Žodžiu, kas nori daugiau pagyrų, tegul paskaito jas čia.

Ir valgyti juos galima žalius!

Paragaukite, kol dar sezonas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą