2016 m. liepos 23 d., šeštadienis

Vokiškos salotos su ridikėliais

Kelis savaitgalius iš eilės leidau kelyje – važinėjau po Lietuvą ir grožėjausi, kokių nuostabių vietų čia yra. O šiandien, kai kelias valandas vaikštinėjau po mišką, nuo Vilniaus centro nutolusį vos kelis kilometrus, pagalvojau – o kas man patinka labiau? Miestų industrija ar gamtos ramybė? Kur aš mieliau leisčiau savo vasaras – ar senamiesčio name su gražiu balkonu ir galimybe nusileidus į gatvę iš karto gauti kavos ir kanelių, ar kaime prie ežero, ant kurio tiltelio rytais prieš nusilenkdama saulei sveikinčiausi su paukščiais? Tiek vienas, tiek kitas variantas man suteikia daug džiaugsmo, tad atsakymo dar kurį laiką paieškosiu.

Prie egzistencinių klausimų priveda ir vasaros malonumai. Pavyzdžiui, vaikštinėjant turguje ir besirenkant, kokias uogas šiandien rinktis kokteiliui – mėlynes ar juoduosius serbentus, tikrai gali įsiskaudėti galva. Tada pradedi pirkti viską iš eilės. Taip vieną ankstyvesnę vasaros dieną Halės turguje mano pirkinių krepšį papildė bulvės, ridikėliai ir gražgarstės. Gerai, kad iš jų išėjo puikios salotos.

Vokiškos salotos su ridikėliais

2 porcijoms reikės:
4-5 vienodo dydžio nedidelių šviežių bulvių
4-6 ridikėlių
4 riekelių šoninės
80 gramų gražgarsčių
šaukštelio grūdėtųjų garstyčių
šaukštelio medaus
3 šaukštelių baltojo vyno acto
2 šaukštų aliejaus
druskos

Garstyčias, baltojo vyno actą, aliejų ir medų sumaišyti, pagardinti druska.
Neskustas, bet gerai nuplautas bulves išvirti. Jas dar šiltas supjaustyti ir sumaišyti su dalimi pasigaminto užpilo.
Šoninės juosteles pakepinti sausoje keptuvėje, ridikėlius supjaustyti. 

Dėti į lėkštę gražgarstes, bulves, ridikėlius, šoninės juosteles. Visus ingredientus sumaišyti ir apšlakstyti likusiu užpilu.

Šaltinis – Verdu ir kepu, Nr. 4 (vasara)

Aš ilgą laiką norėjau pasigaminti kokių nors bulvių salotų, bet vis neprisiruošdavau. Per vieną konferenciją paragavau tarp užkandžių pasislėpusių vokiškų salotų ir jos tikrai nepaliko didelio įspūdžio, bet nusprendžiau, kad vos po vieno prasto susitikimo dar negaliu jų išbraukti iš virtuvės sąrašų. Ir štai! Džiaugiuosi, kad suteikiau joms dar vieną šansą, nes dvi pasiruoštas porcijas „sukapojau“ per vieną kartą ir tą popietę tikrai buvau labai laiminga. Tad rekomenduoju ir jums.



Lietuva yra puiki atostogų vieta net tikrąją lietuviškąją vasarą, kai vieną akimirką lyja, o kitą – jau kaitriai šviečia saulė. Laiką maloniai ir smagiai galima leisti tiek vaikštinėjant prie marių, tiek ilsintis ant ežero kranto, tiek kopiant į piliakalnius ir apžvalgos bokštus. Bet iki mano karštų (orų prognozė skelbia, kad visas dienas bus daugiau nei +30) graikiškų atostogų liko tik savaitė ir aš pradėjau beprotiškai jų laukti. Štai, prisipažinau. Ir einu dar šiek tiek paskaityti, ką įdomaus galėsiu ten pamatyti ir nuveikti.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą