2017 m. gegužės 21 d., sekmadienis

Sausainiai su rabarbarais

Keistas ir įdomus šis pavasaris. Kalbu šį sykį ne apie sniegą gegužės mėnesį (nors tai prie keistumo smarkiai prisidėjo), o apie buitinius dalykus. Radau naujus namus, išbandžiau gyvenimą remonto sąlygomis ir pirmą kartą istorijoje klijavau tapetus, atlaikiau didžiąsias kraustynes ir turbūt dar didesnį panikos priepuolį kiek daug daiktų aš turiu, davai, pusę jų išmesiu, ir dabar žaidžiu namų šeimininkę mažytėje chruščiovkės virtuvėje.

Pirmąsias to tikrojo pavasario užuomazgas pamačiau per šv. Velykas, kai močiutės darže atradau žaliuojantį rabarbarų krūmą. Net neturėdama aiškaus plano, ką su jais darysiu, iš inercijos jų tuoj pat prisiskyniau, o po to šiek tiek pasigailėjau. Bet išnarsčiusi pinterest pasiūlymus, radau man priimtiną saldumyną – sausainius su rabarbarais.

Kepiau juos jau keletą kartų – pirmąjį, kai su kolegomis keliavome į komandiruotę Belfaste, o antrąjį – vieną sekmadienio vakarą, kai buvo čiut liūdna ir norėjosi ko nors gero ir saldaus. Puikiai pavyko abu kartus!

Sausainiai su rabarbarais

3 skardoms sausainių reikės:
180 gramų sviesto
200 gramų rudojo cukraus + vienas šaukštas baltojo
dviejų M dydžio kiaušinių
240 gramų miltų
šaukštelio kepimo miltelių
trijų didelių rabarbarų stiebų
vienos didelės citrinos nutarkuotos žievelės
dviejų šaukštelių citrinos sulčių

Rabarbarų stiebus nuplauti, nulupti ir supjaustyti mažais gabaliukais. Apibarstyti šaukštu cukraus, nutarkuota citrinos žievele ir apšlakstyti citrinos sultimis. Gerai išmaišyti ir kuriam laikui (kol pasiruošite visus kitus reikalus) atidėti į šalį.

Kambario temperatūros sviestą gerai išsukti su ruduoju cukrumi, tuomet įmušti du kiaušinius (jeigu kiaušiniai L dydžio, užteks ir vieno) ir vėl gerai išmaišyti.

Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, o tada įmaišyti į sviesto-cukraus-kiaušinių masę. Sudėti rabarbarus ir dar kartą gerai išsukti.

Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi, ant jo dėti po pilną šaukštą sausainių tešlos (palikite didelius tarpus tarp būsimų sausainių, nes jie linkę plėstis į šonus) ir kepti 180 laipsnių kaitrumo orkaitėje apie 10-15 minučių, kol gražiai paruduos sausainių krašteliai.

Priklausomai nuo to, kiek laiko kepsite, sausainiai bus arba traškesni, arba minkštesni. Man buvo skanūs abu variantai.

Šaltinis – picklebums.com (pinterest‘o atradimai)


Naujieji namai yra vos už 2 kilometrų nuo Vingio parko. Tai sausainių suteiktos kalorijos greitai buvo išbėgiotos besiruošiant didžiajam vasaros startui Kaune. 

Ir vis tiek... Kad ir kaip norėjau atskiros svetainės, kurioje būtų galima tiek padirbėti, tiek pailsėti, vis tiek galiausiai kompiuterio klaviatūrą mieliau barškinu pusiau gulomis įsitaisiusi miegamojo lovoje. Turbūt šitie įpročiai ne taip greitai pasikeis. 


3 komentarai:

  1. o, aš irgi prie Vingio parko, tik į kitą pusę. Tiesa, man jis pastaruoju metu pradeda Palangą priminti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveikinu su naujais namais :) Mes kaip tik planuojame savuosius remontuoti, bet tas remontas pasidarė tikru galvos skausmu.. O dar net nepradėjom :D Nes pvz., norim surasti, kas galėtų smulkius darbelius atlikti (tinkavimas, dažymas) ir pabandžiau paieškoti internete. Štai rezultatas: http://118.15min.lt/veiklu-sritys/statybiniai-smulkus-darbai-remontas-butu/515?actionId=24&acttype=Statybiniai+smulk%C5%ABs+darbai%2c+remontas+-+but%C5%B3 - milijonas pasirinkimų :D Kaip tu išsirinkai? Nes aš bijau, kad nesiryšiu net pradėti to remonto :D

    P. S. Spėju, kad neturint rabarbarų, šiuos sausainius galima kepti ir su rūgštesniais obuoliais? :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na, man tai remontai neapsiėjo be tam tikrų 'pasispaudimų' - tokių maždaug: https://www.paskoliukas.lt/greitieji-kreditai :) Tačiau poreikis atsinaujinti per daug stiprus, kad dar laukčiau ir kankinčiausi. Dabar jau baiginėju viską atiduoti, o namuose - pagaliau jauku būti :) Tai beje ir gamint dažniau pradėjau. Tai tik vienas minusas - svorio priaugau iš to gero gyvenimo :D Tačiau nieko, atėjo ruduo - kažkoks susikaupimas ir grįžimas prie sporto. Tačiau nesikankinu per daug ir savaitgaliams va tokie sausainiukai tikrai kvepės pas mane :)))

    AtsakytiPanaikinti