2012 m. rugpjūčio 21 d., antradienis

Šokoladinis pyragas su alumi ir lazdyno riešutais

Naktimis danguje išryškėja Paukščių takas. Kartas nuo karto nukrenta žvaigždė, o aš nespėju sugalvoti noro. Miegoti palapinėje darosi per šalta ir kojų pirštai, apmauti dvejomis kojinėmis ir užkloti ne tik miegmaišiu, bet ir papildomu pledu, vis tiek sušyla tik tada, kai ateina rytas ir pro debesį išlenda bent vienas saulės spindulys. Ežere maudytis taip pat šaltoka.

Vasaros pabaigą turbūt jaučia ir pikti vabzdžiai, tad stengiasi atsigriebti už praleistas progas ir paženklinti atsipalaidavusius vasarotojus. Kažkuriam iš jų turiu dėkoti už dvigubai padidėjusį raumenį ir baimę, kai nutirpus rankai pagalvojau, kad galiu būti alergiška.

Ši vasara buvo (na, vis dar yra!) labiausiai festivalinė (visomis prasmėmis) iš visų ir aš nenoriu, kad ji baigtųsi!


Paskutiniojo festivalio metu iš fotoaparato ištryniau dviejų patiekalų nuotraukas, tad kondensuoto pieno keksiukai su raudonaisiais serbentais, kuriuos kepiau net du kartus, turės palaukti kitų metų arba pakeisti uogas recepte. O itališka vištiena neturėtų ilgai užtrukti pakeliui į mano orkaitę ir vėl.
Tačiau dabar traukiu receptus iš archyvo.

Šokoladinis pyragas su alumi ir lazdyno riešutais buvo iškeptas dar birželio mėnesį, kai grįžusi iš Paryžiaus pasakojau savo kelionių įspūdžius draugams. O tada pyragą nešiau į darbą kolegės magistro diplomo proga.
Šį pyragą galima pavadinti "PMS džiaugsmu", nes jis dėl savyje sukauptos kalorijų bombos ir šokolado gali išgelbėti gyvybes.
True story.



Šokoladinis pyragas su alumi ir lazdyno riešutais
daugiau nei 12 žmonių pasaldinti gyvenimui reikės:
200 gramų sviesto
400  gramų juodojo šokolado
50 gramų baltojo šokolado
250 gramų cukraus
4 didelių kiaušinių (arba 5 mažų)
200 mililitrų tamsaus alaus
100 gramų miltų
40 gramų kakavos miltelių
1,5 šaukštelio druskos
200 gramų kepintų lazdyno riešutų be luobelių
250 mililitrų riebios grietinėlės

Sviestą, 300 gramų juodojo šokolado ir baltąjį šokoladą sudėti į puodą ir kaitinti ant vidutinės ugnies iki masė taps vienalytė. Įmaišyti cukrų ir nukelti nuo ugnies. Masę kiek atvėsinti ir po vieną įmušti kiaušinius po kiekvieno gerai išplakant.
Atskirame dubenyje sumaišyti miltus, kakavos miltelius ir druską. Miltų mišinį pakaitomis su alumi supilti į šokolado masę: visų pirma pilti miltus, tada alų, vėl miltus, vėl alų ir pabaigti miltais. Tuomet įmaišyti kepintus lazdyno riešutus be luobelių.
Paruoštą tešlą pilti į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą (20x30 cm) ir kepti iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį. Neperkepti, nes pyragas praras jam būdingą drėgnumą.
Iškepusį pyragą visiškai atvėsinti ir pasiruošti glaistą: grietinėlę pakaitinti ant vidutinės ugnies, kol užvirs. Tuomet sudėti likusį šokoladą, smulkintą gabalėliais. Leisti pastovėti kelias minutes, tada išplakti iki vientisos konsistencijos. Palaikyti porą valandų šaldytuve, kad glaistas sutirštėtų, ir aptepti pyrago viršų bei palikti sustingti.
Ir jau tada galiausiai galima valgyti!

Šaltinis - tinklaraštininkų žurnalas "°C", 2012 vasara


P.S. Šiandien prisiminiau anekdotą, kad jei nori, jog blondinė turėtų užsiėmimą visai dienai, reikia jai duoti lapą su užrašais "Žiūrėti kitoje pusėje". Kad aš būčiau užimta visai dienai, man reikia parodyti puslapį su šuniukų nuotraukomis.
Va tokį.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą