2012 m. rugpjūčio 11 d., šeštadienis

Vyšnių pyragas

Kantrybė ir vynas - štai gyvenimo esmė. (Kimberly Cutter)

Su kantrybe nelabai draugauju. Nemėgstu laukti - nei vėluojančių troleibusų, nei kol ataugs kritusios kasos (čia gal truputį hiperbolizuoju), nei kol atsitiks kažkas stebuklingo. Todėl dažnai imuosi veiksmų, kad paspartinčiau reikalus. O tada tenka gailėtis ir graužti nagus.

Bet tuomet gelbėja vynas ir pyragai (blogiausiu atveju - skrebutis su džemu, kurio stiklainio atidarymas taip pat reikalauja kantrybės ir stiprybės).

Atsiminimas iš Paryžiaus

Vyšnių pyragas 
Penkių žmonių užkandžiui prie arbatos reikės:

400-500 gramų vyšnių
2 kiaušinių tryniai
300 ml pieno
100 ml plakamosios grietinėlės
1,5 šaukšto bulvių krakmolo
150 gramų cukraus
šaukštelis vanilinio cukraus
100 gramų + šaukšto sviesto
kiaušinis
šaukštelio kepimo miltelių
60 gramų avižinių dribsnių
100 gramų miltų

Vyšnias nuplauti, išimti kauliukus.
Pasiruošti pyrago įdarą: puode sumaišyti kiaušinių trynius, pieną, grietinėlę, krakmolą, pusę cukraus ir vanilinį cukrų. Pakaitinti mišinį, kol jis sutirštės, bet neužvirs. Nukaisti ir palikti atvėsti.
100 gramų sviesto ir likusį cukrų išplakti iki putų. Tuomet įmušti kiaušinį ir vėl gerai išplakti. Atskirai sumaišyti miltus, kepimo miltelius ir avižinius dribsnius, sumaišyti su kiaušinio-cukraus-sviesto mišiniu.
Pyrago skardą ištepti likusiu sviestu. Pirštais iškloti skardos dugną ir šonus tešla. Ant pagrindo išdėlioti pusę vyšnių, užpilti atvėsintą įdarą. Paviršiuje paskleisti likusias vyšnias.
Kepti apie pusvalandį iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Šaltinis - Muminuko mamos receptai, Nieko rimto, 2012.



Knygoje pyragas pavadintas vasaros šventės vyšnių pyragu. Bet, man atrodo, šventė jo kepimui nebūtina. Svarbu, kad namie būtų vyšnių ir alkanų valgytojų.
Kadangi pyragas pjaustosi sunkiai (transportuojamas iš vienos vietos į kitą jis praranda savo gerą išvaizdą, bet tikrai ne skonį), patarčiau kepti mažuose indeliuose, kad kiekvienas smagurius galėtų kabinti desertą šaukštu iš savo formelės.

P.S. O jūs pažiūrėkit, kokie jau dideli kaštonų ežiukai! Bet vėsesni rytai ir lietus dar nereiškia rudens - ne, ne!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą