2012 m. spalio 29 d., pirmadienis

Karameliniai sezamo sausainiai

Atšalo. Sutemo. Sninga.
Jaučiuosi lyg Kalėdos jau kvėpuotų man į nugarą, o dar net gimtadienio nesulaukiau. Tiesa, jo meniu jau pradėjau planuoti. T.y. išsirinkau torto receptą ir pradėjau kaupti dvasinę stiprybę bei pasitikėjimą savimi jo kepimui.

Užklupta žiemiškų nuotaikų ėmiau rinktis megztinius, kurių norėčiau, ir nepaisydama to, kad man jau nebe dešimt metų, vis tiek svajoju apie megztinį su šuniuku. Geriausia, kad tai būtų Jacko Russelo terjeras. Kaip Mailo iš legendinio filmo "Kaukė" (mačiau jį mažiausiai septynis kartus, bet visai mielai pažiūrėčiau vėl).
Ir sausainius vėl ėmiau kepti. Saldžius su vos juntama sūrumo gaidele.

Karameliniai sezamo sausainiai
22-iems dideliems sausainiams reikės:

stiklinės (200 ml) smulkaus rudojo cukraus
1,5 šaukšto sviesto (kiek vėsesnio nei kambario temperatūros)
kiaušinio
pusės stiklinės (100 ml) sezamo sėklų
2 šaukštų miltų
žiupsnelio rupios druskos (galima ir kiek daugiau dėti, pagal skonį)

Cukrų ištrinti su sviestu, kol masė taps panaši į šlapią smėlį. Įmušti kiaušinį ir gerai išmaišyti.
Tada suberti sezamo sėklas, miltus ir druską. Išmaišyti.
Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi. Ant jo dėti po nedidelį šaukštą gautos tešlos paliekant didelius tarpus tarp būsimų sausainių. Šauti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 6-9 minutėms. Sausainiai linkę greitai perkepti ir sudegti, dėl to juos reikia prižiūrėti.
Ištraukus iš orkaitės kelias minutes sausainius paaušinti ir tik tada nuimti nuo kepimo popieriaus, nes karšti jie mėgsta sutrupėti.

Šaltinis - Žiupsnelis druskos


Kai kepiau šiuos sausainius pirmą kartą, skeptiškai ragavau ir sakiau, kad jie ne tokie "kabinantys", kaip tikėjausi. Bet paskui supratau, kad vis einu į virtuvę pasiimti dar vieno sausainio ir dar vieno, ir dar... Taigi kitą dieną teko juos kepti ir vėl. Laimei, sezamų iš karto nusipirkau daugiau...

---

Knygų reikalai. 
Spalis skirtas knygai "Mergina su drakono tatuiruote". Stiegą Larssoną liaupsina kone visi detektyvų ir trilerių skaitytojai, su juo lyginami skandinavų rašytojai, o aš dar nebuvau skaičiusi nė vienos jo Milennium trilogijos dalies. Nors ją išleido mano leidykla! Gėda pelėda. Tad taisausi.

Lisbeta ir Kalis iš pirmo žvilgsnio niekuo nesusiję. Jis - žurnalistas, apkaltintas ir nuteistas už šmeižtą, o tada išvažiuojantis į kaimą tirti bylos, pasibaigusios prieš trisdešimt metų, pats netikėdamas savo sėkme. Ji - privati detektyvė, hakerė, likimo skriaudžiama, niekuo nepasitikinti mergina. Bet... Jie susitinka ir pradeda dirbti kartu, miegoti kartu ir gelbėtis iš visų bėdų kartu.
Aprašomi nusikaltimai man dažniausiai kėlė šiurpą. Nors nesu atidi detalių sekėja, vis mėgindavau nuspėti, ką jie išsiaiškins toliau. O kartais labai pykau ant veikėjų, kad jie nesugeba susivokti savo gyvenimuose.
Išvada - jeigu ne "Clash of Kings", būčiau skaičiusi ir antrą dalį, kad perprasčiau autoriaus stilių iki galo. Tikiu, perskaitysiu trilogiją. Vėliau.

5 komentarai:

  1. Yyyy, tai ten tavo šitie snickeriniai sausainiai buvo!:] reikėjo numatyti tai, nes žiauriai geri.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Apie panašumą su snickersais net nepagalvojau! Geras! :)

      Panaikinti
  2. kokie nesvietiškai skanūs!!
    o čia, gal netyčia bent kiek panašu į svajonių megztuką http://www.manodrabuziai.lt/drabuziai/moteriski/megztiniai-dzemperiai/kita/5345235-moteriskas-jaukus-oversized-megztukas nors ir su panda:))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laima, žinok, tikrai panašus! Turėsiu omeny, jei mama atsisakys megzti :))

      Panaikinti
  3. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti