2013 m. gruodžio 16 d., pirmadienis

Apverstas spanguolių pyragas

Kai visur šviečia kalėdinės lemputės net nepastebi, kaip aplinkui pradeda vykti tikri stebuklai. Pavyzdžiui, imi ir pasikvieti vieną didžiausių maisto kritikų į svečius valgyti pačios kepto pyrago, kuris kainuoja šiek tiek nervų ir orkaitės šveitimo. Bet svečias atsineša vyno ir sekmadienio vakaras lengvai išsitrina iš savaitės. 
Arba netyčia sutinki seniai matytą bei baisiai užsiėmusį žmogų ir sulauki šypsenos. Arba pažiūrėti tris filmus per tris dienas, nes tiesiog gali skirti sau tiek laiko. 

Po kalėdinėmis lemputėmis jau gimsta pažadai kitiems metams. Greitai jais pasidalinsiu, o kol kas laikau čiūrikus, kad man pagaliau užtektų jėgų nuosekliai jų laikytis.

Apverstas spanguolių pyragas

Reikės:
Spanguolėms:
110 gramų sviesto
300 gramų cukraus
2 šaukštų vandens
šaukštelio malto cinamono
350 gramų spanguolių
Tešlai:
225 gramų miltų
2 šaukštelių kepimo miltelių
0,5 šaukštelio druskos
85 gramų sviesto
100 gramų cukraus
110 gramų rudojo cukraus
2 kiaušinių
175 mililitrų grietinės

Sviestu gausiai ištepti apskritą atsegamą kepimo formą. Jos dugną ir kraštus iškloti aliuminio folija.
Paruošti spanguoles: ant vidutinės ugnies išlydyti sviestą, įmaišyti cukrų, vandenį ir cinamoną. Maišyti, kol cukrus ištirps, tada užvirinti ir suberti spanguoles. Gerai išmaišyti, kad spanguolės pasidengtų padažu, o tada supilti į paruoštą kepimo formą.
Dubenyje sumaišyti miltus, kepimo miltelius ir druską. Kitame dubenėlyje kambario temperatūros sviestą išsukti su ruduoju ir paprastu cukrumi iki šviesios purios masės. Po vieną įmušti kiaušinius ir gerai išmaišyti. Įmaišyti grietinę. Suberti sausus produktus ir išmaišyti, kad neliktų miltų gumuliukų. Tešlą supilti ant spanguolių.
Kepti 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 50 minučių arba kol patikrinus pyragą mediniu pagaliuku šis įsmeigtas ir ištrauktas iš kepinio bus švarus. Pyragą 10 minučių atvėsinti, atsargiai apipjauti kraštus, kad atliptų nuo sienelių ir apversti į lėkštę. 

Šaltinis - žurnalas "Virtuvė. Nuo... Iki..." 2011 m. Nr.. 10 (29)



Patingėjusi eiti į turgų (juk jame yra ką pamatyti bei įsigyti ir žiemą, tiesa?), spanguoles pirkau šaldytas - jos buvo milžiniškos! Galbūt dėl to, o galbūt dėl kokių nors kitokių priežasčių, spanguolės neišliko ten, kur gražiai jas sudėjau (t.y. dugne), o nukeliavo kažkur į pyrago vidurį. Na, bet sukantis iš situacijos atradau pyrago puošimo cukraus pudra būdą. Šiek tiek nekeptų spanguolių ant viršaus taip pat niekam nepamaišė ir prie karamelės kalorijų dar davė šiek tiek vitamino C, kurio, manau, dabar man pačiai labai reikėtų bandant nuvaryti aplinkui besisukančias bacilas.

O grįžtant prie kalėdinės atmosferos, norėčiau, kad tie kasdienybės stebuklai taip greitai nepasimestų tarp dienų. Arba kad jų nenuslopintų skubėjimas ir stresas dėl šventinių pirkinių ar dovanų. Galvoju, kad jau viską apmąsčiau, teliko pasirūpinti keletu smulkmenų. Ir pirmą kartą gyvenime iškepti kūčiukų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą