2013 m. gruodžio 29 d., sekmadienis

Naminiai kalėdiniai kūčiukai

Kalėdos atėjo ir praėjo pakankamai ramiai. Po viso prieššventinio skubėjimo buvo smagu judėti Lietuvos keliais bei geležinkeliais pas tuos žmones, kuriuos norėjau pamatyti. Pasikalbėti, pabūti, tradiciškai persivalgyti (šiemet netikėtai išvengiau silkės, bet vis tiek paragavau 12 Kūčių stalo patiekalų), išpakuoti visą kalną dovanų, o tada dar pačiai pabūti kalėdiniu stebuklu ir šiek tiek pasilinksminti.

Kol kas viskas pagal metų planą. Liko tik kelios dienos pabaigti 2013-ųjų darbus ir ištęsėti duotus pažadus. O tada vėl viskas iš naujo... Tik pavasaris ir vasara su kiekviena diena bus vis arčiau.

Prie pažadų šiemet buvo ir kūčiukų kepimas. Vadinu juos kalėdiniais, nes tradiciniai kūčiukai, dedami ant Kūčių stalo, turėtų būti be kiaušinių, sviesto/margarino ir bijau, kad net cukraus...
Tad čia tikrai pagerintas variantas.

Kalėdiniai kūčiukai
 
Dideliam indui kūčiukų reikės:
šaukštelio sausų mielių
3,5 stiklinių miltų
šaukštelio druskos
0,5 stiklinės cukraus
kiaušinio
100 gramų aguonų
0,5 stiklinės šilto vandens
100 gramų kepinių margarino

Mieles sumaišyti su trimis šaukšteliais šilto vandens ir palikti dešimčiai minučių, kol masė padvigubės.
Miltus sumaišyti su druska. Per vidurį padaryti duobutę, į kurią įmušti kiaušinį ir suberti cukrų. Gerai išsukti tešlą, o tada įmaišyti aguonas.
Supilti mielių masę ir tešlą gerai išminkyti (tai reikėtų daryti bent 10 minučių).
Ištirpinti margariną ir jį pravėsinus supilti į tešlą ir dar kartą gerai perminkyti. 
Tešlą sudėti į miltais pabarstytą dubenį, uždengti švariu medvilniniu rankšluosčiu ir šiltai laikyti, kol tešla pakils. 
Praėjus numatytam laikui iš tešlos gabalėlių formuoti norimo storio juostas. Supjaustyti gabaliukais, sudėti kūčiukus ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepti 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 10-15 minučių, kol kūčiukai įgis gražią rusvą spalvą.

Šaltinis - Tasty art



Kūčiukai buvo išdalinti kaip kalėdinės dovanėlės draugėms ir tėvams. Liko dar pasmaguriavimui prie improvizuoto draugių šventinio stalo - ant jo, kaip visada garbingiausią vietą užėmė sūris ir karštas vynas...

Kalbant apie dovanas, prieš pat šventinį vakarą mane aplankė paštininkė su siuntinuku nuo Kalėdų Senelio slapuko! Šiemet tai buvo Forelle, kuri man atsiuntė sausainių formelių, popierinių keksiukų formelių (kokių, beje, aš ilgai ir nelabai sėkmingai ieškojau, kai labai reikėjo), cinamono lazdelių ir porą vanilės ankščių. Iš blogo juk puikiai matosi, kad saldumynams aš tikrai nesu abejinga ir dovanos bus panaudotos pagal paskirtį!



Šiemet taip pat puikiai nusisekė su valgomomis dovanomis - skaniais sausainiais, arbatomis, kavos gėrimu (pirmą kartą gavau stiklainyje sluoksniuotą kakavos/cukraus/cinamono ir kitų slaptų ingredientų mišinį - labai gražu!). Kartais net ir gaila, kad Kalėdos būna tik vieną kartą per metus!

1 komentaras:

  1. Labai džiaugiuosi, kad paštininkė spėjo atnešti tau dovaną ir kad jos pravers virtuvėje! Skanių tau Naujųjų Metų!

    AtsakytiPanaikinti