2011 m. lapkričio 19 d., šeštadienis

Užtepėlių balius. Antra dalis

Visada, kai į svečius ruošiasi ateiti daugiau nei penki žmonės, pasidaro baisu galvoti, kuo galima juos pavaišinti. Kai žmonių skaičius padidėja iki dešimties ir daugiau, puolu į paniką ir perverčiu kelias dešimtis kulinarinių žurnalų, naršau po interneto lobynus, klausiu mamos patarimų ir galiausiai užmiegu įsikniaubusi į kokią nors receptų knygą.

Šiaip ne taip išrinkau gimtadienio vakaro meniu: saulėje džiovintų pomidorų užtepėlė, lavašo suktinukai, guacamole, "Jūratės skaniukas" (nesugalvojau kito pavadinimo), marinuotos alyvuogės ir sumuštinukai su pomidorais.


Sumuštinukai
Prancūzišką batoną supjaustyti riekelėmis ir užtepti kreminiu sūreliu (ala Philadelphia), pabarstyti provanso žolelėmis ir uždėti riekutę pomidoro. Paprasta, bet be proto skanu!

Saulėje džiovintų pomidorų užtepėlė
Kiekių tikslių nebus, nes ingridientus dėjau "iš akies". Saulėje džiovintus pomidorus (naudojau tiek aliejuje, tiek sausus) susmulkinti, įdėti smulkintų juodųjų alyvuogių be kauliukų, pabarstyti šviežiai maltais pipirais, baziliku ir pasmulkinti blenderiu, kol ingridientai sulips į tepamą košelę. Galima papildomai įpilti alyvuogių aliejaus, bet man jo nepritrūko.


Lavašo suktinukai su krabų lazdelėmis
Indelį lydyto sūrio (maniškis buvo su lašiša), išsukti su keliais šaukštais majonezo, kad lengviau teptųsi. Aptepti juo lavašą, ant viršaus paskirstyti kapotas krabų lazdeles, pabarstyti smulkintais krapais ir susukti į ritinėlį. Apvynioti maistine plėvele ir dėti į šaldytuvą nakčiai. Prieš baliuką telieka supjaustyti.

Guacamole 
Reikės trijų avokadų: kiekvieną apipjauti per pusę palei kaulą ir pasukti į skirtingas puses, kad gražiai atsivertų. Išimti kauliuką ir išskobti minkštimą. Ant avokavo užpilti vienos citrinos sultis, dėti tris šaukštus natūralaus jogurto, įberti druskos ir pamalti blenderiu, kol pasidarys vientisa žalia masė. Ragauti su aštriais tortilijų traškučiais.
Šaltinis - "Beatos virtuvė", Laisvos valandos, 2009




 Populiariausias vakaro užkandis - Jūratės skaniukas
250 gramų fermentinio sūrio sutarkuoti stambia tarka. Smulkiai supjaustyti 100 gramų džovintų slyvų be kauliukų, "įtrėkšti" keturias česnako skilteles, įberti saują saulėgrąžų sėklų ir sumaišyti su majonezu (pagal skonį ir mėgstamą tirštumą). Palikti šaldytuve nakčiai.
Išėmus vakare gerai permaišyti, įdėti dar kelis šaukštus majonezo.
Šaltinis - žurnalas "Žmonės", Jolantos Talaikytės receptas.

Pirmą kartą ruošiau vaišes gimtadieniui, bet manau, kad visai pasisekė. Kitais metais mėginsiu vėl!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą