2011 m. lapkričio 15 d., antradienis

Varškės tortas su džiovintomis slyvomis

Viens du trys - man dvim trys! Praėjusios savaitės šūkis buvo būtent toks. Vieną vakarą bandžiau sugalvoti, ką gero ir reikšmingo per tuos metus nuveikiau, bet nieko ypatingo neatkapsčiau atmintyje. Gerai, kad vaikystėje niekada neturėjau plano, kuriame būčiau susižymėjusi sau reikšmingas datas: kada ištekėsiu, kada gimdysiu, kada nusipirksiu namą, o kada - šunį...
Dabar taip pat neplanuoju. Nebe. Dar prieš kelis mėnesius tikėjau, kad nuo pavasario gyvensiu su Didžiuoju virtuvės pagalbininku ir sekmadieniais kepsiu jam pyragus. Deja, šiuo metu virtuvėje šeimininkauju su dviem mažesnėm (tik ūgiu, mergaitės, tik ūgiu!) padėjėjom ir nebesižvalgau po butų nuomos portalus.

Tiesa, planuoju mažesnius dalykus: pasirūpinti dovanotų gėlių darželiu, gerai išnagrinėti gautas kulinarines knygas ir, žinoma, išbandyti ką nors naujo virtuvės fronte.


Nekeptas varškės tortas - pyragas man jau nebebuvo naujiena. Tačiau gimtadienio proga išmėginau seniausiai nužiūrėtą Beatos receptą.

Varškės ir slyvų tortas 
Jei neklystu, jo paragavo 12 žmonių!

500 mililitrų grietinėlės
4 kiaušinių tryniai
150 gramų cukraus + dar 4 šaukštai
nubrauktas šaukštas krakmolo
2 šaukštai želatinos grūdelių
50 mililitrų šalto vandens
200 gramų džiovintų slyvų be kauliukų
150 mililitrų verdančio vandens
180 gramų šokoladinių sausainių
50 gramų sviesto
400 gramų varškės

Pirmiausia reikia išvirti kiaušinių kremą - nedideliame puode pakaitinti grietinėlę ant mažos ugnies (neužvirti!). Kiaušinių trynius sumaišyti su 150 g cukraus ir išplakti iki putų, įplakti krakmolą. Ant kiaušinių masės nuolat maišant užpilti karštą grietinėlę. Tada viską grąžinti atgal į puodą ir maišant kaitinti, kol kremas sutirštėja iki kisieliaus konsistencijos.

Paruošti torto pagrindą: sutrupinti sausainius (rankomis, virtuviniu kombainu ar kočėlu - būdų yra daug). Ištirpdyti sviestą ir sumaišyti jį su trupiniais. Tuomet šia drėgna mase iškloti atsegamos torto formos dugną ir dėti ją į šaldytuvą, kad sutvirtėtų.
Paruošti želatiną: užpilti grūdelius šaltu vandeniu ir palikti išbrinkti.
Paruošti slyvas: nuplauti jas karštu vandeniu ir užpilti nepilną stiklinę verdančio vandens. Palaikyti 5-10 minučių, tada nupilti vandenį į dubenėlį ir jame ištirpdyti 4 šaukštus cukraus. Slyvas susmulkinti.

Į dubenį su išbrinkusia želatina pilti kelis šaukštus truputį pravėsusio kiaušinių kremo ir maišyti, kol želatina ištirpsta. Kremo dalį su želatina sumaišyti su likusiu kremu.
Varškę dėti į didelį dubenį ir sutrinti (patogiausia tai daryti blenderiu). Ant varškės užpilti vandenį su cukrumi (liko nuo slyvų) ir gerai sumalti, kad varškė pasidarytų panaši į kremą. Galiausiai sumaišyti varškę su kiaušinių kremu, kad pasidarytų vientisa masė.


Paskutinis etapas - ant sutvirtėjusio sausainių pagrindo išdėlioti smulkintas slyvas ir užpilti varškės bei kiaušinių kremo masę. Formą apvynioti maistine plėvele ir dėti atgal į šaldytuvą bent trims valandoms arba visai nakčiai.

Prieš atsegant formą apipjauti torto kraštus šiltu peiliu, kad kraštai išliktų gražūs.

Šaltinis - "Metai Beatos virtuvėje", Laisvos valandos, 2010 m.




Yra, ką nuveikti gaminant šį tortą. Bet komplimentų gausa viską atperka. Ir nemanau, kad juos paskatino šampanas :)

Daugiau gimtadienio vakarėlio užkandėlių-užtepėlių kitame įraše!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą