2012 m. liepos 2 d., pirmadienis

Spagečiai su tunu, alyvuogėmis ir citrina

Savaitgalis ir vėl:
Baimių nugalėjimas ir važinėjimas dviračiu Šiauliuose - yra. Streso nebebuvo, nors Kaprizas (čia naujas dviračio vardas) visaip bandė mane erzinti ir bauginti.
Maudymosi sezono atidarymas - yra. Deginimasis truko lygiai penkias minutes, o tada prapliupo lietus.
Mėlynės - yra. Po nežinau kelių metų pertraukos rinkau jas savomis rankomis! Ir greitai parašysiu apie skaniuosius ir šviežiuosius keksiukus su mėlynėmis.
Nauja suknelė - yra. Po savaitgalio spinta papilnėjo net trimis suknelėmis. Kaimiški antrų rankų turgeliai labai maloniai nustebino.
Knygos ir pokalbiai apie jas - yra. Pastaruoju metu visos mano skaitomos knygos susijusios su svetimais kraštais. Labiausiai, žinoma, su Prancūzija ir Paryžiumi.



Viktoras Hugo "Paryžiaus katedra"
Originalų šį romaną (o ne iliustruotos didžiosios klasikos leidimą) bandžiau skaityti ne vieną kartą, bet palūždavau ties eiliniu plačiu Paryžiaus architektūros aprašymu. Šį kartą irgi maniau nesužinosianti tikrosios Esmeraldos istorijos, bet šiaip ne taip pasiekiau knygos veiksmą. Ir užsikabinau!
Piktinausi tiek kapitonu Febu, tiek filosofu Grenguaru (jį, beje, įtarinėjau nelabai leistinais santykiais su ožka), tiek kunigu, tiek jo broliu, tiek pačia Esmeralda, kuri buvo tokia akla ir nematė, kad jos mylimasis net jos vardo nesugeba įsiminti. Žodžiu, buvo verta pagaliau perskaityti ir pamatyti, kad šioje meilės istorijoje tikrai negalėjo būti laimingos pabaigos.

Receptas visiškai ne paryžietiškas, bet labai tinkantis naujų atostogų pradžiai, kai ruošiamasi ir kaupiamos jėgos naujiems nuotykiams.




Spagečiai su tunu ir citrina
Dviems didelėms porcijoms reikės:
200 gramų spagečių
druskos
citrinos
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
skiltelės česnako
2 šaukštų konservuotų kaparėlių
didelė sauja juodųjų alyvuogių be kauliukų
indelio konservuoto tuno savo sultyse
šviežiai maltų juodųjų pipirų
šviežių baziliko lapelių

Makaronus išvirti dideliame kiekyje vandens su druska.
Nuo citrinos nutarkuoti žievelę. Į keptuvę pilti alyvuogių aliejų, sudėti smulkintą česnaką ir kaparėlius. Tada pripjaustyti alyvuogių ir sudėti nusunktą tuną. Kai truputį pašyla, sudėti citrinos žievelę ir įspausti citrinos sulčių. Pagardinti pipirais, įpilti kelis šaukštus vandens, kuriame virė makaronai.
Išvirusius spagečius dėti į keptuvę su tunu ir alyvuogėmis, gerai išmaišyti, kad makaronai apliptų padažu (jei reikia, galima įpilti dar aliejaus). Dėti baziliko lapelius, dar pašlakstyti citrinos sultimis, pagardinti sūriu (jei norisi) ir patiekti.

Šaltinis - Beatos virtuvė, Laisvos valandos, 2009.





O dar iš savaitgalio:
protingi ir apsiskaitę jauni vyrukai, su kuriais įdomu valandas diskutuoti apie kultūrą, meną, santykius, politiką, sportą... - yra!
Šia viltinga gaida išvykstu savaitei prie jūros klausytis muzikos ir būti lenkiškame kostmose.

1 komentaras: