2013 m. gegužės 22 d., trečiadienis

Tartas su svogūnų laiškais

Kartais tiesiog reikia ištrūkti į gamtą. Sėdėti ant saulėtos pievos iki visiško paraudonavimo (dėl ko paskui oda nusprendžia pasikeisti), pinti pienių vainikus, vaikščioti basomis (užmynus ant dilgėlės to pasigailėti), žaisti su šunimis (dviem!), miegoti hamake po slyvom, gerti arbatą po pušimi (nuo kurios netyčia nukritus šakai turiu praskeltą kaktą), maitinti uodus, uostyti žydinčias obelis, klausytis gegutės kukavimo, svajoti ir ramiai ramiai miegoti.


Po visų savaitės viršvalandžių šitas atitrūkimas nuo realybės taip išvalė smegenis, kad vakar netgi niekieno neverčiama apsiaviau aukštakulnius! Vat šiaip sau, nes tiesiog gražu.
Išvalytos smegenys taip pat nori ne tik grožio, bet ir naujų žinių, tad dar truputį pasidomėjau aviacija ir jau truputį gailiuosi, kad Joninių savaitgalį važiuosiu į Taliną, o ne į oro uostą, kur vyks aviacijos šventė... Duodu savo pamišimui savaitę apsiraminimui, jei taip nenutiks, teks kažką sugalvoti.

Galvą į ritmą visada sugrąžina pyragų kepimas.

Tartas su svogūnų laiškais

Tešlai:
200 gramų miltų
100 gramų šalto sviesto
6 šaukštų šalto vandens
druskos 

Įdarui:
5 saulėje džiovintų pomidorų
ryšelio svogūnų laiškų (apie 20 laiškų)
4 kiaušinių
šaukštelio maltos ciberžolės
pusės stiklinės pieno
žiupsnelio druskos ir maltų juodųjų pipirų
šaukštelio sviesto

Pirmiausia pasiruošti tešlą - atšaldytą sviestą įtarkuoti į dubenį su miltais, įberti žiupsnelį druskos ir pirštų galais įtrinti sviestą į miltus, kad masė būtų panaši į miltuotus trupinius. Peiliu maišant trupinius, apšlakstyti tešlą šaltu vandeniu. Ranka suspausti masę į gumulą, kad kuo geriau sukibtų, bet neminkyti. Gautą tešlą suvynioti į maistinę plėvelę ir palikti šaldytuve 15 minučių.
Ištraukus iš šaldytuvo tešlą iškočioti ant miltuoto paviršiaus ir tešla iškloti kepimo formą. Visą formą dėti atgal į šaldytuvą ir palaikyti dar apie 10 minučių.
Orkaitę ikaitinti iki 190 laipsnių. Tešlą uždengti kepimo popieriumi, ant viršaus priberti pupelių ir kepti apie 15 minučių, kol padas šiek tiek padžius, tada nuimti balastą ir pakepti dar 10 minučių.

Per šitą laiką pasigaminti įdarą: iš ryšelio svogūnų laiškų paimti šešis laiškus ir juos pakaitinti iki suminkštės keptuvėje šaukštelyje aliejaus. Likusius svogūnų laiškus susmulkinti, pomidorus supjaustyti ketvirčiais. Kiaušinius išplakti su pienu ir prieskoniais.
Ant iškepusio tarto pagrindo išdėlioti nesmulkintus svogūnų laiškus ir saulėje džiovintus pomidorus, aplieti kiaušinių plakiniu ir užberti pjaustytus svogūnų laiškus. 190 laipsnių karštumo orkaitėje kepti dar 20 minučių, o išjungus karštį dar apie 10 minučių palaikyti orkaitėje.

Šaltinis - miksas iš "Beatos virtuvė: Kepinių knyga" ir tinklaraštininkų žurnalo "Debesys" (Nr. 3 (7)


P.S. Negaliu patikėti, kad jau po pusantros savaitės vasara! Ir trumpasis braškių bei mėlynių, jūros, maudynių, basučių ir festivalių sezonas. Tad dabar belieka tik viskuo mėgautis.
Cheers!



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą