2014 m. kovo 30 d., sekmadienis

Lašišos ir porų pyragas su grūdėtosiomis garstyčiomis

Pastarosiomis dienomis kaip niekada anksčiau galvojau apie tai, kaip mano gyvenimas atrodys peržengus 50-ies metų ribą. Įkvėpta tarpusavyje susijusių kelių filmų ir spektaklio, pažiūrėtų per kelias dienas, apmąsčiau ateities variantus - ką aš tuomet veiksiu, kur keliausiu, kuo užsiimsiu, kokie žmonės bus šalia, ką gaminsiu šeimyninėms vakarienėms, kokį šunį turėsiu, kur gyvensiu... Bet dabar nusipurtau visas svajones ir susikoncentruoju ties čia ir dabar - juk būtent šiandien ir kuriu savo ateitį. Ir žinau, kad, bet kokiu atveju, ji bus graži.

Net jeigu ir toliau planuosiu gyvenimą valandų tikslumu ir ne kiekvieną savaitgalį rasiu laiko kepti tokius pyragus.

Lašišos ir porų pyragas su grūdėtosiomis garstyčiomis
24 centimetrų skersmens formai

Tešlai reikės:
200 gramų miltų
100 gramų atšaldyto sviesto
5 šaukštų šalto vandens
druskos

Įdarui reikės:
poro
40 gramų sviesto
150 gramų rūkytos lašišos
150 mililitrų pieno
2 kiaušinių
3 šaukštų grietinės
šaukšto grūdėtųjų garstyčių
saujos krapų

Pirmiausia reikės paruošti tešlą: atšaldytą sviestą įtarkuoti į dubenį su miltais. Įberti žiupsnelį druskos ir pirštų galais įtrinti sviestą į miltus, kol masė taps panaši į drėgnus trupinius. Greitai maišant peiliu, apšlakstyti vandeniu miltų ir sviesto masės kraštus. Jei atrodo, kad ji labai sausa, vandens pilti šaukšteliu ar dviem daugiau. Rankomis iš tešlos suformuoti skritulį (neminkyti!), jį suvynioti į maistinę plėvelę ir 15 minučių palaikyti šaldytuve.
Iš tešlos ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočioti apskritą lakštą, didesnį už kepimo formos dugną. Atsargiai perkelti tešlą į kepimo formą, suformuoti iš tešlos kraštelius, o perteklių nuimti. Formą su tešla palaikyti šaldiklyje apie 10 minučių arba pusvalandį šaldytuve, kad pyrago pagrindas sukietėtų. Kai tai nutiks, tešlą uždengti kepimo popieriumi, ant jo berti stiklainiuką pupelių ar kitokio "balasto" ir kepti 15 minučių 190 laipsnių kaitrumo orkaitėje. Tuomet kepimo popierių nuimti, o pagrindą grąžinti į orkaitę dar 10 minučių.

Įdaro ruošimas: porą nuplauti ir jo baltąją dalį stambiai supjaustyti. Apkepti keptuvėje su trupučiu sviesto, kad suminkštėtų.
Kiaušinius išplakti su grietine, pienu, garstyčiomis ir truputėliu druskos. Suberti smulkiai kapotus krapus.
Ant paruošto pyrago pagrindo dėti apkeptus porus, išdėlioti lašišos gabalėlius ir užpilti kiaušinių plakiniu. Atsargiai grąžinti pyragą į orkaitę, sumažinti temperatūrą iki 160 laipsnių ir kepti dar 35-40 minučių.

Šaltinis - Beatos virtuvė: kepinių knyga, Beatos virtuvė, 2012.

Darbo su tešla tikrai nemažai, bet iš bėdos galima naudoti ir šaldytą bemielę tešlą. Tačiau, pyragas su namine tešla tikrai daug skanesnis.


Taip pat šią savaitę padariau visai malonų atradimą - parduotuvėje norėdama įsigyti alkoholinių gėrimų aš atrodau kaip nepilnametė! Trys bandymai = trijų pardavėjų pakilę antakiai skaičiuojant, kiek bus iš 2014 atėmus 1988. Ne mažiau negu 25!

Na, bet galiu įsivaizduoti, kad mane taip atjaunina pavasarinis planas rinktis sveikesnį maistą ir didinti fizinį aktyvumą. Oh yeah!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą