2012 m. gruodžio 24 d., pirmadienis

Apelsininiai biscotti su kardamonu

Jau kelintą dieną iš eilės gaunu elektroninį laišką nuo Kalėdų Senelio. Ir jis vis rašo man apie dovanas... Maniškės jau pūpso po eglute, bet nežinau, kada šeimos sprendimas leis jas išpakuoti, nes jau po kelių valandų užpustytais keliais važiuosime į pasaulio kraštą ir bandysim ieškoti šventinio jaukumo. Tad aš eilinį kartą pagalvoju, kad per šventes ne dovanos svarbiausios. O gal taip tik maskuoju savo negabumą gražiems įpakavimams...

Bet visi nemokšiškumai pasislepia tada, kai išpakavęs dovaną, žmogus randa ką nors skanaus. Tokią dovaną ruošiau Kalėdų senelio slapuko žaidime ir siunčiau Rūtai iš brukniukaroliai.lt

Apelsininiai biskoti su kardamonu


220 g cukraus
2 kiaušiniai
nutarkuota vieno apelsino žievelė
200 g miltų
50 g miltų mišinio blynams
80 g maltų arba kapotų lazdyno riešutų
saujelė sveikų lazdyno riešutų
šaukštelio kardamono

Kiaušinius išplakti su cukrumi, suberti tarkuotą apelsino žievelę ir išmaišyti (aš dar įpyliau kelis šaukštus apelsino sulčių). Suberti miltus, kardamoną, maltus ir sveikus lazdyno riešutus. 
Užminkyti lipnią tešlą ir padalinti ją į dvi dalis. Kiekvieną dalį dėti ant miltuoto paviršiaus ir rankomis suformuoti pailgą kepaliuką.
Kepimo formą ištepti sviestu. Abu kepaliukus dėti į skardą ir kepti 190 laipsnių karštumo orkaitėje apie apie 35 minutes. Palikti pravėsti skardoje. Tuomet juos supjaustyti maždaug  centimetro storio riekelėmis. 
Kepimo skardą iškloti riekelėmis ir vėl kepti apie 25 minutes, kol jos išsausės ir taps traškios. Kepant vieną kartą apversti. Vėl palikti atvėsti skardoje.

Šaltinis – Dovanos iš virtuvės, Laisvos valandos, 2010.


Biscotti (dar vadinami ir cantucci, dėl skirtingų regionų?...) - itališki du kartus kepti sausainiai-džiūvėsėliai. Tradiciškai, Italijoje patiekiami kaip popietinis desertas, kurį reikia pamirkyti vyno taurėje. Per Kalėdas labai tinka mirkyti sausainius karštame vyne. Šypt. 
Arba, žinoma, arbatoje. 
Mano kambariokė V. sakė, kad jai patiko ir niekur nemirkyti. Kiekvienam - pagal skonį.


Linksmų ir šiltų švenčių bei skanių dovanų!

1 komentaras: