2011 m. rugpjūčio 2 d., antradienis

Spalvoti sausainiai

Liepos pabaiga - tikras švenčių maratonas. Tai vienas gimtadienis, tai antras, tai Jūros šventė... Apskritai, vasarą kiekvienas savaitgalis suplanuotas jau nuo pirmadienio. Ir laikas bėga nenumaldomai, vis arčiau pastumdamas vasaros pabaigą.

Taigi dabar planuoju pasivaikščiojimą basomis po žolę, šuns paniurkymą ir rugpjūčio dangaus stebėjimą. Bus dar viena nedidelė vasaros šventė. O tokiems vakarams labai tinka sausainiai. Spalvoti.


Juokingiausia, kad šių sausainių originalus receptas vadinasi taškuoti sausainiai vaikams, o aš juos kepiau savo didžiajam virtuvės pagalbininkui, kuriam sukako 24-eri. Bet, manau, kad jis apsidžiaugė taip pat kaip ir apsidžiaugtų vaikas.

Sausainiams reikės:
260 g miltų
1,5 šaukštelio geriamosios sodos
žiupsnio druskos
170 g sviesto
130 g cukraus
140 g rudojo cukraus (aš jo dėjau kiek mažiau, tokiu atveju - daugiau paprasto cukraus dėti)
1 kiaušinis ir 1 kiaušinio baltymas
šiek tiek vanilės ekstrakto
200 g spalvotų šokoladinių pastilių

Dubenyje sumaišyti miltus, sodą ir druską. Kitame inde iki balto purumo išsukti sviestą ir cukrų (jeigu tai darysite rankomis - nepavydžiu), įmušti kiaušinį, sudėti kiaušinio baltymą ir išmaišyti iki vientisos masės. Įmaišyti vanilės ekstraktą.

Po truputį berti miltus ir užmaišyti tešlą. Formuoti rutuliukus, juos suploti ir dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Į kiekvieną sausainį įspausti po keletą saldainių ir kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.

Iškepę sausainiai labai trapūs, tačiau vėsdami sukietėja.
Šaltinis - "Dovanos iš virtuvės", 2010 Vilnius, Laisvos valandos


Man, asmeniškai, tešla neišėjo tokia kieta, kad sausainius galėčiau formuoti rankomis, tad šaukštu dėjau į skardą ir kiek priplojau šakute. Tuomet truputį neįvertinau to, kad sausainiai smarkiai plečiasi į šonus (nuotrauka apačioje), tačiau kiek pravėsusius puikiai juos atskyriau vienas nuo kito.
Ir kitą kartą nepagailėčiau daugiau saldainių. Juk skaniau.

1 komentaras: