2011 m. gruodžio 9 d., penktadienis

Imbieriniai sausainiai

Noriu papasakoti apie savo rytą Klaipėdoje, tačiau vis pradedu ir ištrinu. Parašyti pranešimą spaudai apie įvykusį romano pristatymą buvo lengviau nei dabar pasakoti apie save ir jausmų išbandymus. Smarkiai snigo šįryt, pripustė akis, nesinorėjo grįžti į Vilnių vienai ir pamiršti, kad ten Klaipėdoje yra žmonių, prie kurių prisirišau. Bet reikia. Keista: kuo toliau – tuo sunkiau susitaikyti su tuo, kad kelią Vilnius – Klaipėda nuo šiol įveikinėsiu su naujomis mintimis, naujais žmonėmis ir naujais tikslais.

Bet šįryt Klaipėdoje pajutau tikrą žiemą.
Ir vėl užsinorėjau kepti briedžio formos imbierinius sausainius, klausyti kalėdinių dainų ir gerti karštą vyną. Manau, kad vis tiek iki švenčių teks pakartoti kepimą, tad štai receptas.


Reikės:
125 g sviesto
100 g medaus
5 šaukštų grietinėlės
200 g cukraus
šaukštelio malto imbiero
pusės šaukštelio malto kardamono
žiupsnelio maltų kvapiųjų pipirų
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
žiupsnelis malto muskato
350 g miltų + dar truputis kočiojimui ir stalo pabarstymui
pusės šaukštelio kepimo miltelių

Sviestą, medų, grietinėlę ir cukrų dėti į puodą ir kaitinti ant nedidelės ugnies, kol ištirps cukrus, o masė užvirs. Į karštą sirupą berti visus prieskonius ir dar pavirti ant nedidelės ugnies apie penkias minutes.
Miltus persijoti su kepimo milteliais. Į dubenį pilti dar šiltą sirupą ir miltus, greitai sumaišyti ir suminkyti į rutulį. Jį apvynioti maistine plėvelė ir palikti šaldytuve mažiausiai valandai (galima ir šaldymo kamerą naudoti...).

Pabarstyti stalo paviršių miltais, traukti iš šaldytuvo jau sukietėjusią tešlą, dalinti ją į tris gumulus ir po vieną kočioti - kuo ploniau, tuo geriau. Miltais reikėtų pabarstyti ir kočėlą, kad prie jo kuo mažiau liptų tešla. Formelėmis spausti sausainius ir atsargiai dėlioti juos skardoje. 
Kepti apie 10-15 min 180 laipsnių karštumo orkaitėje. Atsargiai, sausainiai greitai sudega, jei yra paliekami be priežiūros!

Iškepusius, bet dar šiltus sausainius galima apteplioti glaistu iš cukraus pudros ir citrinos sulčių.
Šaltinis - "Metai Beatos virtuvėje", Laisvos valandos, 2010.


Kalėdiniai briedžiukai sulaukė tik geriausių atsiliepimų tiek namuose, tiek darbe, tiek Klaipėdoje. Džiugu.
O ką tik su L. padarėme instaliaciją virtuvėje kalėdine tematika ir pasikabinome lempučių girliandą. Liko tik dvi savaitės iki Kalėdų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą