2012 m. gruodžio 19 d., trečiadienis

Imbieriniai sausainiai (2012-ųjų bandymas)

Pastaruoju metu kostmoso virtuvė tapo tikra kepyklėle - čia ištirpdyta ne viena plytelė šokolado, šaukštais kabintas medus, stalas barstytas miltais, cukrus matuotas turbūt kilogramais, o vyno butelis tarnavo kaip kočėlas. Kažkokia kepimo karštligė.


Imbieriniai sausainiai

Iš tiek išeis daug daug daug sausainių:
250 gramų sviesto
530 gramų cukraus (aš dėjau baltąjį ir rudąjį cukrų vienodomis dalimis)
2 dideli kiaušiniai
180 gramų medaus
650 gramų miltų
šaukšto maltų imbierų
žiupsnelio druskos
2,5 šaukštelio kepimo miltelių
2,5 šaukštelio kepimo sodos

Sviestą išsukti su cukrumi iki purumo. Įmušti kiaušinius, supilti skystą medų ir gerai išmaišyti.
Miltus persijoti su imbierais, druska, kepimo milteliais ir soda, įmaišyti į sviesto mišinį. Maišyti, kol išeis minkšta tešla.
Iš jos rankomis daryti kamuoliukus (tai daryti daug lengviau tešlą palaikius sandariame inde šaldytuve per naktį) ir dėti į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Tarp būsimų sausainių reikia palikti nemažus tarpus, nes jie linkę smarkiai plėstis. Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10-12 minučių (atsargiai, sausainiai mėgsta pridegti!).
Iškepusius palikti skardoje kelias minutes, kol atvės.

Šaltinis - Virtuvė. Nuo... Iki..., 2011 m. Nr. 12 (31)

Štai taip atrodė sausainių pakavimas ir senų atviručių skaitymas nuotaikai pakelti.


Dėl rudojo cukraus sausainiai tapo karameliniais su švelniu imbiero skoniu. Bet nors ir nereikėjo kočioti tešlos ir spausti briedžiukų kaip praėjusiais metais, virtuvėje su sausainiais praleidau tikrai daugiau nei vieną vakarą.

Bet kas gali būti geriau už šiltą virtuvę ir skanius sausainius, kai už lango siaučia pūga?

2 komentarai:

  1. Laaabai skaniai atrodo! Mes su sese vakar irgi kepėm, tik mūsiškiai šiemet keliaus ant eglutės. :}

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš Vilniuj eglutės neturiu, tai galiu visus sausainius ramiai į skrandį sudėti:)))

      Panaikinti